Versvoer honden

Waarom vers voeren?

Steeds meer dieren op een commerciële voeding ontwikkelen, al dan niet op latere leeftijd, gezondheidsklachten. Dit kunnen ernstige klachten zijn zoals bijv. allergieën, nierproblemen, blaasgruis, leverproblemen en suikerziekte. Maar ook regelmatig oorontstekingen, een slechte vacht en anaalklierproblemen zijn vaak te wijten aan een foutieve voedingswijze. Dit alles heeft te maken met het voeren van soortongeschikte voeding. Ook al zijn honden en katten gedomesticeerd het zijn nog steeds carnivoren en hun spijsverteringsstelsel is dus ook nog steeds aangepast op het eten van rauw voedsel.

Honden en katten zijn net als wolven, leeuwen en tijgers van nature carnivoren, dat betekent: het zijn vlees eters, het is daarom vreemd dat wij ze brokken geven. Brokken geperst van een pasta van gemalen rest vlees, vis vermengt met granen en vitamines. Door de verhitting in het proces gaan veel belangrijke zaken verloren zoals vitaminen en mineralen, later worden deze weer toegevoegd in de vorm van chemische vitamines.

In veel brokken zit nog geen 20% dierlijk eiwit!!
Carnivoren eten juist dierlijk eiwit!
Zo heeft de natuur het bedoeld.

Er is een wereldwijde beweging van mensen die overtuigt zijn van de velen voordelen van vers voeren. Deze beweging is niet meer te stoppen omdat vers voer zichzelf bewijst op gezondheidsgebied. Deze groep wil zelf zien wat ze hun hond of kat geven. Ian Billinghurst is een Australische dierenarts en wordt door velen als de grondlegger van de tegenwoordige BARF-stroming gezien BARF betekend Bones and Raw Feed. Hij schreef het boek “Feeding the adult dog” en “Give your dog a bone“  al in 1993.

In Engeland ontstond rond 1850 een biscuitje voor de hond, deze werd verspreid over andere landen. Honden kregen toen etensresten van ons mensen en af en toe pens en hart. Katten verzorgden zichzelf omdat ze muizen, ratten, vogels en jong wild vingen. Toch werden honden soms ziek omdat ze te eenzijdig voer kregen. In de jaren dertig heeft professor Donath een oplossing gevonden voor dit probleem, dit was een brok met aanvullende vitaminen en mineralen. deze brok werd bij het andere voedsel gegeven. Commerciële fabrikanten hebben vanaf toen steeds meer brokken merken op de markt gezet. Als je even stilstaat daarbij en bedenkt hoeveel merken er zijn…. verschillen die merken zich dan zo van elkaar op ingrediënten? De prijs maakt zeker wel verschil. Lees ook eens bewust de etiketten die op de zakken hondenvoer staan.

De brok is er nog niet zo erg lang, ongeveer 35 jaar, veel mensen denken dat het nooit anders is geweest.
Honderden jaren hebben honden geleefd op resten van menselijk voedsel en slacht afval.

Wat wij weten is dat een hond en een kat vleeseters zijn. Wij geven onze eigen honden net als onze klanten vers vlees in gemalen vorm (de zogenoemde KVV) en regelmatig aangevuld met een groot stuk BARF product. Het gaat om de goede verhoudingen zo makkelijk is dat: bot, orgaan en spiervlees van verschillende diersoorten en vis. Lees daarom ook de etiketten goed op de gemalen voedingen! De percentages van de ingrediënten moeten er op staan, bewust zijn van je eigen voeding geeft ook verantwoording naar het eten wat je geeft aan je hond of kat!! Een wolf eet ook de maag inhoud van een prooidier dat doet hij niet voor niets, hij voorziet zichzelf daarin van belangrijke vezels en bepaalde vitamines die niet in vlees voorkomen; daarom geven wij altijd wat groenten en fruit.

In bijna alle gevallen als je overstapt op vers voer zul je merken dat de vacht van je hond meer gaat glanzen, minder gaat ruiken, de hond een heel stuk minder ontlasting heeft en dat je hond meer spier opbouw krijgt. Voedsel allergieën worden meestal opgelost als je kiest voor een zo natuurlijk mogelijke voeding. Hun gedrag verandert, ze worden energieker en gezonder en dat scheelt weer dierenarts kosten.