Hondensocialisatie
Socialisatie is een veel voorkomend woord in de hondenwereld. Sowieso in de dierenwereld. Maar dit woord wordt vooral veel gebruikt bij het trainen en opvoeden van honden. Maar wat houd het precies in?
Voor mensen geldt: Socialisatie is het dwingend proces waarbij iemand, bewust en onbewust, de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van zijn groep krijgt aangeleerd. Het is een levenslang proces en een voorwaarde voor integratie. (bron: Wikipedia)
Op zich geldt ditzelfde voor honden. Ze worden namelijk gehouden en opgevoed in een menselijke wereld. En daarin behoren ze zich aan te passen aan de normen en waarden die wij hebben. Maar dit is niet iets wat zomaar vanzelf komt. Hier behoren wij onze eigen honden hun hele leven in te begeleiden! Nu kun je zeggen dat de socialisatie voor honden onderling gemakkelijker is. Oftewel dat kunnen ze zelf wel uitzoeken. Want ach, het zijn allemaal honden. Alleen tegenwoordig is niets minder waar! Op het moment zijn er ongeveer 339 hondenrassen op de wereld. En dan gaan we uit van vastgestelde rashonden. Daarnaast zijn er nog genoeg niet erkende hondenrassen op de wereld, dus deze lijst wisselt nog wel eens. Ook zijn er genoeg kruisingen van hondenrassen en dan daar weer kruisingen van. Genoeg verschillen in formaat dus, maar ook verschil in gedragingen zoals speelgedrag, sociaal gedrag, eetgewoonten, karaktereigenschappen etc.
Van hieruit bekeken kun je dus eigenlijk niet zeggen dat alle honden zich hetzelfde gedragen of spelen. Boxers bijvoorbeeld, boksen ook letterlijk met hun voorpoten tijdens het spelen. Zet hier een klein hondje tegenover en het kleine hondje legt het af tegen de grote lompe boxer die het waarschijnlijk ook gewoon goed bedoelt. Een herder (klein of groot) gaat meestal herderen, deze honden rennen vaak in spel achter de ander aan en proberen deze een andere richting op te sturen door bijvoorbeeld te blaffen en te happen. En wederom vindt niet elke hond zulk spelgedrag leuk of prettig. Hierin moeten wij mensen dus wel zorgen dat onze honden zulk ‘ander’ gedrag leren, zodat een grote hond met een kleine hond kan spelen, en dat wel een leuk wederzijds spel is!
Leuk en wederzijds speelgedrag houdt eigenlijk in dat het leuk is voor beide partijen (als we het hebben over een één op één spel). Beide partijen dagen evenveel uit, rennen om en om achter elkaar aan en liggen allebei ongeveer even vaak op de rug of zij. Je kunt dan dus duidelijk zien dat ze het beiden leuk vinden. Eén van de twee loopt bijvoorbeeld niet weg omdat het er te wild aan toe gaat en geen van de twee begint (te hard) te bijten of te grommen.
Hoe kun je dit nou eigenlijk ‘socialiseren’?
Dus uw pup van 2kg speelt met een pup van 8kg en wordt zo meerdere malen omver gejoekeld door de grotere pup. Op zich is dit niet per se gemeen van de grotere pup, want die moet ook nog leren om te gaan met zijn grote omvang en moet ook gewoon leren om met kleine hondjes te spelen. Maar meestal leren ze dat niet wanneer je alle pups maar gewoon los laat met elkaar. Wat heel belangrijk is, is dat er een scheidsrechter bij is die de honden zo nodig corrigeert of dirigeert richting het juiste spelgedrag. Zo leert de grote hond om te gaan met kleine hondjes op een nette manier en leert hij geen ‘pestkop’ te zijn.
Helaas hebben heel veel grote honden uitgevonden dat het heel leuk is om kleine hondjes te ‘pesten’, want dan gaan ze piepen! Een leuker ‘knopje’ om op te drukken is er natuurlijk niet! Ik sla mijn poot op een klein hondje en er komt een hoog gillend en piepend geluid uit, klinkt net zo interessant als dat leuke piepspeeltje wat ik thuis heb liggen! Hier komen de hondse ‘normen en waarden’ te pas! Leer je grote hond goed om te gaan met kleine hondjes en wat leuk spel is voor beide partijen. Maar leer dus ook je kleine hondje om te gaan met grote honden. Ze moeten gaan leren wat actie – reactie is. Ik piep, dus het wordt interessanter voor die grote hond. Ik kan beter gewoon weglopen van de situatie want dan ‘trigger’ ik de grote hond niet om op die manier met mij te spelen.
Als je de kleine hond wilt laten wennen aan grotere honden, laat ze dan wennen aan volwassen honden. Volwassen honden zullen niet snel (natuurlijk zijn hier uitzonderingen in en dit ligt natuurlijk ook aan het verleden van deze volwassen hond en de opvoeding) een kleine pup omver lopen. Eerder zullen ze de jonge hond negeren of rustig snuffelen aan de jonge pup. Selecteer dus gewoon de honden waarmee je de hond laat spelen. Of dit nou kleine, middelgrote of grote honden zijn. Een goede sociale hond is een leuke speelkameraad voor de andere hond en zorgt voor veel positieve ervaringen bij de jonge pup! Wij krijgen namelijk ook onze normen en waarden mee van volwassenen, of oudere mensen. Hetzelfde geldt dus voor de jonge pup. Oudere honden zorgen voor andere standaarden en weten vaak al hoe ze zich moeten gedragen in bepaalde situaties. De jonge pup leert hiervan en kan dit gedrag overnemen.