Help! Ik heb een pup!

Dan komt dat moment dat je de pup mag ophalen van de fokker. Wat een leuke dag! Gezellig in de auto terug naar huis met je pup van 8 weken oud. En nu? Heb ik alles wel in huis? Hoe gaat dat de eerste nacht? Heb ik de juiste dingen gekocht? Hier even een stukje over de spullen die je nodig hebt en de eerste dagen/nachten.

Wat heb je allemaal nodig wanneer je een pup ophaalt? Nou om mee te starten een hele hoop geduld. Aangezien je een jonge pup in huis haalt die alles nog moet leren. Het slapen in een bench, zindelijkheid, het lopen aan een lijntje, etc. Een bench is wenselijk om ze weg te zetten wanneer je geen oogje in het zeil kan houden, maar zorg er wel voor dat ze hier voldoende aan kunnen wennen. Dus ik adviseer altijd ook een Kong, die je kunt vullen om in de bench te leggen wanneer je de pup daarin zet. Zo wordt de bench geen straf, maar iets leuks. Zorg voor voldoende speeltjes en botjes, zodat je pup duidelijk weet waar hij wel in mag bijten en waarin niet. Aangezien dit niet altijd duidelijk is en jij als baasje ze dit moet aanleren. Zorg voor een lekker kleedje in de bench en een lekker kussen of kleed waar ze buiten de bench op mogen liggen.

De eerste nacht;
Sommige pups slapen de eerste nacht gelijk door in de bench die beneden staat. De meeste pups hebben hier moeite mee. Helemaal alleen slapen in een bench in een nieuwe omgeving, zonder moeder en zijn broertjes en zusjes is toch wel heel eng. Persoonlijk heb ik mijn pups altijd op mijn slaapkamer staan, in de bench, zodat wanneer ze onrustig worden of het gemis van het nest ervaren, ik ze direct kan ondersteunen. Dan na ongeveer een week, verschuif ik de bench steeds verder van de slaapkamer af. Eerst verder van mijn bed af, daarna op de overloop en daarna naar beneden. Kleine stapjes en kijk wat jouw pup aankan. Ik snap ook dat dit geen optie is voor iedereen. Dan adviseer ik om de eerste nachten bij je pup te gaan slapen. Merk je dat ze snel al doorslapen? Dan kun je gewoon weer boven gaan slapen. Maar laat ze niet in paniek gillen en blaffen, hier bereik je niets mee! Je pup gaat de bench niet leuk vinden en gaat het nog onprettiger vinden om alleen te zijn. Een knuffel uit het nest kan helpen om ze zich comfortabel te laten voelen. Maar ook een t- shirt met jou geur eraan is een goede optie. Volg je gevoel ook hierin. Elke pup is een individu en elke pup heeft andere behoeften.

Een halsband of tuigje is ook praktisch om te hebben natuurlijk. En een lijntje om je pup mee uit te laten. Ik zorg er altijd voor dat ik langere (vaste) lijnen heb, dus lijnen van minimaal 2 meter lang voor mijn pups. Waarom? Omdat pups de ruimte nodig hebben om de wereld te ontdekken en aan een korte lijn gaat dit lastiger worden voor ze, maar ook voor jouw als baasje. Je hebt dan sneller spanning op de lijn en dit wil je het liefst voorkomen voor je pup. Ik wandel zelf pas op latere leeftijd met mijn pups. De zindelijkheidstraining doe ik in de tuin op een vaste comfortabele plek voor de pup. Een pup die namelijk in de weide wereld neergezet wordt zal niet snel aan ontlasten denken namelijk, aangezien ze daar ontspannen voor moeten zijn, dit kan natuurlijk niet wanneer ze in een prikkelrijke situatie zijn. Om mijn eigen pups te socialiseren heb ik ze, zolang dit kan, mee in een draagzak. Zo kunnen ze alle prikkels tot zich nemen terwijl ze veilig bij mij zijn. Dit kan natuurlijk niet met alle pups (qua formaat en het is niet altijd praktisch), maar je pup meenemen naar verschillende plekken op een veilige manier met jouw als baas als veilige haven is prima socialisatie.

Naast allerlei uitstapjes met je pup te ondernemen, de nodige socialisatie aan te bieden, spelen en wandelen met je pup. Is het ook erg belangrijk om je pup voldoende rust te gunnen! Zonder genoeg slaap worden pups erg vervelend en is slapen de enige optie. Zorg er dus ook voor dat ze zich ten alle tijden kunnen terugtrekken en kunnen rusten. En wanneer ze liggen te slapen, dat ze niet gestoord worden! Een overprikkelde, vermoeide pup wordt ontzettend vervelend en is niet meer te sturen. Vaak zie je dit s ’avonds gebeuren. De pup is helemaal moe van alle prikkels van de dag. Dan krijgen ze de gekke 5- minuten (die vaak langer duren dan 5 minuten). En gedragen ze zich niet al te verkeerd, dan kun je dit gewoon laten gaan. Worden ze TE vervelend, dan kun je ze het beste wegzetten in de bench, maar maak het wel leuk voor ze door een lekker bot (onder toezicht) of een lekkere gevulde Kong te geven.

Daarnaast is het verstandig om deel te nemen aan een puppycursus om de basisoefeningen te leren en al je vragen beantwoord te krijgen. En waar nodig advies op maat te krijgen. Maar wat vooral belangrijk is… Geniet ervan! Ook al gaat alles niet gelijk perfect, heb geduld en blijf rustig.

Geschreven door Annet Schultze van hondenschool Doggyvents.