Wandelen met je hond
We doen het natuurlijk allemaal. Het is ook een noodzakelijk iets om met je hond te wandelen. Zo kan je hond zijn behoefte doen, maar ook zijn beweging krijgen en zijn energie kwijt. Nu zijn er natuurlijk erg veel verschillende manieren van wandelen. Daarnaast ligt het ook aan de hond wat ze prettig vinden mogen en kunnen. Een pup bijvoorbeeld mag maar 1 minuut wandelen per week dat hij oud is. Dus een pup van 12 weken, mag nog maar 12 minuten wandelen. Een senior hond kan vaak ook wat minder hebben en zal minder ver kunnen wandelen. Dit wil niet zeggen dat we de wandeling voor deze honden niet leuk of plezierig kunnen maken. Aangezien we ons vooral focussen op het wandelen zelf wil ik hier wat andere ideeën met jullie delen.
Het wandelen met je hond aan de lijn.
Dit wandelen is vaak wat lastig voor onze honden omdat onze honden dan beperkt worden. Ze willen graag snuffelen en misschien wel harder lopen dan dat jij dat wil. Dit zorgt voor veel frustratie vaak bij de hond, maar ook bij ons als baasje. Wist je dat een volwassen hond een gemiddeld wandeltempo heeft van 7km per uur? Dit is ook één van de redenen dat onze honden vaak trekken, want wij wandelen zelf niet zo snel. En wist je dat ook een hond aan de lijn een snuffelbehoefte heeft? En dat deze vaak niet geaccepteerd wordt door ons als baasje? Om je hond hierin tegemoet te komen kun je specifieke snuffelwandelingen inplannen. Dus in plaats van kilometers te wandelen, laat je de hond lekker snuffelen, zo lang als hij wil. Snuffelt je hond niet? Dan kun je hem hiermee helpen door zijn lekkere hondensnoepjes in het gras te strooien. Doe dit niet op uitlaatplekken waar veel honden plassen en poepen, dat vinden de meeste honden niet zo lekker. Snuffelen zorgt voor ontspanning bij onze honden, daarom is dit erg belangrijk. Deze wandelingen kunnen aan een lange lijn (3 of 5m) of aan een korte lijn (2m) gedaan worden. Voor pups is het wandelen aan de lijn nog iets wat aangeleerd moet worden, neem hier dus ook alle tijd voor! De socialisatie en het wennen aan het lijntje is belangrijker dan de wandeling zelf!
Het wandelen met je hond, loslopend.
Dit kan natuurlijk alleen wanneer je hond goed genoeg luistert! Dat je hond contact houdt met jou als baasje, niet achter wild of fietsers aangaat en hier-komt wanneer je hem dit vraagt. Wanneer je andere honden tegenkomt laat dan ook alleen je hond loslopen wanneer de andere hond ook los is. Is deze aangelijnd? Lijn dan ook je hond aan. Vaak heeft het een reden dat deze hond aangelijnd is. Buiten de bebouwde kom mag je hond loslopen tenzij anders aangegeven staat en mits deze goed luistert dus. Beloon je hond voor het contact houden en blijf je hond belonen wanneer hij netjes hier- komt. Loslopen is voor de hond natuurlijk geweldig, vooral omdat hij dan alle vrijheid heeft om te snuffelen waar hij wil en zo kan hij lekker zijn energie kwijt door te rennen. Kan je hond dit niet? Dan is de lange lijn (5 meter) de beste optie, zo ervaart hij alsnog vrijheid, maar kan hij niet weglopen.
Het stilstaan met je hond.
Rust inbouwen tijdens de wandeling is net zo belangrijk als het wandelen zelf. Vooral wanneer je hond sommige dingen spannend vindt. Het leren omgaan met de prikkels van de wandeling is ontzettend belangrijk. Dit geldt vooral voor puppy’s en puberhonden. Stilstaan bij spannende dingen zoals; veel auto’s, fietsers, winkels, mensen en andere honden. Ook om te leren dat ze hier niet altijd wat mee hoeven. Ze kunnen dit gewoon passeren. Rust inbouwen door een zoekspelletje te doen of om een knuffelmoment in te lassen met je hond is ook belangrijk.
Sociale contacten tijdens het wandelen.
De meeste mensen vinden het leuk en fijn wanneer hun hond sociale contacten opdoen tijdens het wandelen. Niet elke hond heeft hier behoefte aan. Honden zijn sociale dieren, maar dat wil niet zeggen dat ze zullen spelen of graag contact hebben met vreemde honden. Sommige honden vinden dat het leukste wat er is. Andere honden hebben daar geen behoefte aan en kunnen dan ook minder sociaal gedrag laten zien. Voor deze honden is het prettiger om te wandelen op plekken waar ze minder andere honden tegen komen. Ga met zulke honden dus ook niet naar losloopgebieden. Dit kan dus ook een reden zijn dat een hond aangelijnd wordt wanneer ze een andere hond tegenkomt.
Zorg ervoor dat als je gaat wandelen met je hond je ook daadwerkelijk wandelt met je hond. Kijk naar de behoefte van je hond. Neem een speeltje mee als je hond dat leuk vindt, beloon je hond voor het contact maken en hebben met jou en wandel vooral met het welzijn van je hond in gedachten. Waarom wandel je? Wat wil je bereiken en hoe ga je dat bereiken? In ieder geval wens ik iedereen veel wandelplezier met zijn hond!