Socialisatie van uw pup in corona tijd.

Socialisatie is in feite het socialiseren van uw hond met andere diersoorten, mensen en andere honden. Dit proces is iets wat uw pup zijn hele leven gaat doen. Het sociaal worden met… En het leren sociaal omgaan met mensen, andere honden en andere diersoorten. Denk hierbij aan de buurvrouw, de vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen, maar ook de mensen die je tegenkomt op straat. Het is natuurlijk de bedoeling dat je hond deze leuk gaat vinden, of er in ieder geval niet bang voor gaat zijn. Dit betekent dat je hond erg veel positieve ervaringen moet opdoen met andere mensen. Dit is iets waar jij als baasje voor moet gaan zorgen. Dat wil niet zeggen dat je de pup maar bij iedereen neer moet zetten. Maar dit houdt in dat je op een comfortabele manier je pup laat wennen aan deze nieuwe mensen. Je pup moet een keuze hebben. Ga ik naar die mevrouw toe, of blijf ik even op een gepaste afstand observeren? Beide zijn goed. Beide zijn oké. Elke pup is anders en forceren van sociaal gedrag gaat alleen maar averechts werken!

Sociaal worden met andere honden is natuurlijk ook belangrijk. Maar wat hier het belangrijkste is, is dat dit op een positieve manier gebeurt. Dat het leuk is voor jou hond! Dus je pup kun je niet socialiseren met alle honden die hij tegenkomt. Wees hier selectief in. Kies de juiste pups of volwassen honden uit voor jou pup en laat ze hier contact mee hebben. Het gaat hier niet om kwantiteit, maar echt om kwaliteit. De kwaliteit van het contact, of dit een positieve ervaring was of niet is alles bepalend voor jou pup. Een keer een minder positieve ervaring is niet direct een groot probleem voor je pup, maar houdt er wel rekening mee dat in deze socialisatie periode dit extra goed opgeslagen wordt en jouw hond misschien soortgelijke honden gaat willen vermijden vanaf dat moment.

Habituatie wil eigenlijk zeggen dat je de pup leert omgaan met dingen in zijn omgeving waar hij niets mee hoeft te doen. Er zijn ontzettend veel nieuwe dingen voor een jonge pup. Vanuit het nest opgehaald worden, moeten ze eerst wennen aan hun nieuwe huis en alle nieuwe prikkels die hierbij horen. Daar hebben ze tijd voor nodig, het is dus ook belangrijk om ze hier de tijd voor te geven. Daarna worden ze voorgesteld aan de buitenwereld. Ze zullen auto’s zien, fietsers, brommers, planten, bomen, straten, en nog veel meer. Al deze dingen zijn aanwezig in hun wereld, maar hier hoeven ze niet wat mee. Dit moeten ze dus onder begeleiding van jou als baasje ook mee om leren gaan en ontdekken.

Een passerende auto of fietser bijvoorbeeld hoeft jouw pup uiteindelijk niets mee, want ik ga ervanuit dat je niet wil dat je pup hier achteraan gaat jagen? Dit is iets wat ze moeten leren en voor de ene hond is dat moeilijker, denk hierbij aan de border collie, dan voor de andere hond. Op een gepaste afstand (dit is voor elke pup anders) laten observeren is het beste wat je kunt doen in deze periode. Ga op een bankje zitten en laat je pup kijken. Laat hij de mensen en dingen voorbij zien gaan zodat hij leert dat het er is, maar dat hij er niet wat mee hoeft te doen. Een pup die hierin erg veel spanning opbouwt gaat blaffen naar deze dingen, of wil er heftig trekkend naartoe. Oftewel hij wil er wat mee gaan doen, dit is dus geen wenselijk gedrag. En hier zul je dan dus ook aan moeten werken. In alle rust prikkels voorbij laten gaan is één van de belangrijkste oefeningen die je met je hond kunt ondernemen. Ga met ze naar de markt, niet gelijk midden op de markt staan, maar ga op een afstand zitten en kijken met je pup. Ga daarna naar huis om je pup de prikkels te laten verwerken en ga de volgende keer kijken of je iets dichter bij kunt staan.

HABITUATIE: Het leren omgaan met prikkels waar ze niets mee hoeven!
Voorbeeld: Auto’s, fietsers, bomen, vogels in de tuin, etc.

SOCIALISATIE: Het leren omgaan met mensen en dieren in hun omgeving op een sociale manier.
Voorbeeld: Bekende en onbekende mensen, andere diersoorten in hun omgeving, andere honden.

Tijdens deze Corona tijd hebben we het gevoel dat we onze pups geen goede socialisatie kunnen geven. Dit omdat de hondenscholen gesloten zijn of alleen privélessen geven. Maar niets is minder waar! Socialisatie en habituatie is iets waar jijzelf al veel aan kunt doen en het is ook ontzettend belangrijk om dit te gaan doen! Zorg ervoor dat je de pup aan een langere lijn uitlaat (2 of 3 meter is ideaal), zodat je pup alsnog kennis kan maken met vreemde mensen en jij als baasje op gepaste afstand kunt blijven. Hetzelfde geldt voor contacten met andere honden, de volwassen hond van vrienden of familie kan al een mooie positieve ervaring geven. Kwaliteit over kwantiteit!

Geschreven door Annet Schultze van hondenschool Doggyvents.