Waarom belonen zo belangrijk is!

‘Moet ik mijn hond dan iedere keer een koekje geven?’ – Is vaak een vraag die ik krijg tijdens mijn lessen. Mijn antwoord is meestal in de trant van; ‘Als je wilt dat hij het leert, moet je het juiste gedrag belonen, daarna bouw je natuurlijk de koekjes af. Rustig gaan afbouwen, zodat ze de oefening uiteindelijk ook zonder koekje kunnen.’

Dat je hond de oefening uiteindelijk zonder koekje of andere beloning doet, is natuurlijk de bedoeling. Alleen wij als mensen  willen ontzettend snel het gewenste resultaat zien bij de hond, en ook zo snel mogelijk stoppen met belonen. De juiste afbouw is hierin cruciaal, anders stopt je hond gewoon met de oefening en wil hij deze niet meer doen. Of hij snapt de oefening niet meer. ‘Want honden leren in plaatjes’ zeg ik altijd. Zodra je het plaatje veranderd kan het zijn dat je hond de verwachting niet meer snapt.

Wat ik altijd grappig vind, is dat zoveel mensen hun hond een koekje geven voor het slapen gaan. Of bij de koffie. Gewoon omdat het een (menselijke) gewoonte is, die je hond dan meekrijgt. Maar een koekje meenemen tijdens de wandeling om bijvoorbeeld het ‘hier- komen’ te belonen. Of om de hond te belonen voor het netjes meelopen aan de lijn, dat doen we liever niet. Ik geef persoonlijk mijn hond liever wat lekkers omdat hij netjes met mij meewandelt, of omdat hij netjes ‘hier’ komt wanneer ik hem roep.
Zelf beloon ik mijn hond liever wanneer hij buiten is, met extreem veel afleiding, en hij netjes contact legt met mij. Dan wanneer hij bedelend voor mij zit bij de koffie.

Het nut van belonen is dat bepaald gedrag zich herhaalt. Ik ga bij de koffie naast mijn baasje zitten, kijk hem lief aan en krijg mijn koekje. Als ik dit elke dag doe, krijg ik elke dag een koekje. Zo simpel is het. Maar zo simpel kan het ook zijn tijdens de wandeling of tijdens de training. Zo simpel kan het zijn, zolang je er aandacht aan besteed en de juiste gedragingen beloont. Natuurlijk is het van belang dat de hond bereikbaar is, een hond die extreem afgeleid is of extreem gestrest is zal natuurlijk geen koekje aannemen.

Mijn honden bijvoorbeeld leggen liever heel veel contact met mij, kijken mij dus letterlijk aan en houden mij flink in de gaten, want misschien krijg ik dan wel een koekje. Alhoewel ze ook net zo blij zijn met een spel, of een welverdiende ‘goed zo’. Een beetje aandacht voor aandacht doet al heel veel. En meestal vergeten we de kracht van dat aandacht geven, wanneer onze honden zich braaf gedragen. Zelfs mijn oudste hond van 11 jaar krijgt nog steeds af en toe een koekje tijdens de wandeling, nee niet bij de koffie ;-). Daar doe ik niet aan, maar ze krijgen regelmatig een lekker botje, gewoon omdat het kan.

Waarom blijf jij doen wat je doet? Soms doe je iets voor een compliment, eten op de tafel, geld op de bankrekening waardoor je leuke dingen kunt doen? Voor een hond is dat niet anders. Waarom zou ik bepaald gedrag herhalen? Omdat het mij wat oplevert! Aandacht, spel, koekjes of een knuffel. Elke hond is op een andere manier te motiveren, vindt de motivatie! Gebruik deze op de juiste momenten en jij en je hond komen gezamenlijk een heel eind, in de training, maar ook gezamenlijk als team.