Vuurwerkangst bij honden!

Vuurwerkangst bij honden!

Oud en nieuw is altijd één groot feest bij ons. Heerlijke oliebollen, lekker eten en natuurlijk heel veel vuurwerk! Helaas zijn de meeste dieren hier de dupe van. Veel honden die ik ken hebben moeite met de jaarwisseling. Dit komt doorgaans door slechte ervaringen of een verkeerde aanpak van de baasjes. Meestal zijn het de onzekere honden die last hebben van al het geknal en geflits buiten, maar er zijn ook genoeg honden die al eens flink geschrokken zijn van een harde knal in de buurt of een rotje dat voor hun pootjes is afgegaan. Zodra een hond een slechte ervaring heeft met iets, is het moeilijk om ze dit anders te laten ervaren.

Indien uw hond vuurwerkangst heeft zijn er meerdere dingen te doen. Eenmalig naar een vuurwerktraining gaan heeft helaas helemaal geen zin! Mocht u uw hond willen trainen om van deze angst af te komen dan zult u hier het hele jaar aan moeten werken. Cd’s met vuurwerkgeluiden (of die van YouTube) kunnen sommige honden helpen wanneer ze erg reactief zijn op geluid. Deze geluiden kun je dan zachtjes afspelen terwijl je leuke dingen doet met je hond, spelen met ze of zoekspelletjes/ hersenwerk met ze doen. Dan ga je de intensiteit van het geluid steeds iets verhogen. Begin dus niet gelijk met harde knallen, maar bouw dit op.

Op oudjaarsdag zelf kunt u uw hond het beste afleiden door leuke spelletjes binnenshuis met hem te gaan doen (hersenwerk voor honden). Geef hem een lekker botje om op te knagen of een hondenspeeltje dat je kunt vullen met iets lekkers. Een gevulde Kong is een goede optie. Vul deze met lekkere hondenworst en geef deze aan uw hond, als afleiding op de moeilijke momenten. Verstandig is om deze Kong al veel eerder aan te schaffen, zodat uw hond hieraan kan wennen. Honden die erg angstig zijn zullen niet snel open staan voor nieuwe dingen. Zodra je hond geleerd heeft in een rustige situatie, dat de Kong leuk is en hoe hij hiermee moet omgaan. Kan deze als prima afleiding gegeven worden op oudejaarsdag en avond.

Zorg er daarnaast voor dat zijn kussen of bench op een rustige plek staat in de woonkamer (of elders). In ieder geval op een plek waar hij het minste last heeft van de knallen en flitsen. Als uw hond in een bench ligt kunt u hier een dekbed (of kleed) overheen leggen om het geluid in de bench extra te dempen. Geef hem dan daar op de veilige plek ook zijn botje of speeltje. Maar geef uw hond wel de keuze of hij daar echt wil liggen of niet, forceer dit niet. Zet radio of tv aan om uw hond af te leiden van alles wat buiten gebeurt. Sluit gordijnen tegen het flitsen van het vuurwerk.

Probeer uw hond niet te veel te dwingen op deze dagen. Wil hij niet graag naar buiten, laat hem dan uit in de tuin of bij het dichtstbijzijnde veldje. Ga zeker niet wandelen met hem in een omgeving waar veel vuurwerk wordt afgestoken. Als u toch een lange wandeling wilt maken met uw hond kunt u dit beter `s ochtends vroeg doen wanneer er bijna geen vuurwerk afgestoken wordt. U kunt ook buitenaf gaan lopen waar wederom weinig wordt afgestoken. (let wel op! Er zijn carbid schieters buitenaf, deze harde knallen komen uit het niets en kunnen uw hond flink laten schrikken) Houd wel in de gaten dat als u uw hond los laat lopen, hij als schrikreactie weg kan lopen. U kunt hem beter aan een (lange) lijn laten lopen. Los lopen is niet verstandig!!!

Laat uw hond in zijn vertrouwde omgeving. Als u een zeer angstige hond heeft zou ik deze niet meenemen naar familie en vrienden. Laat hem gewoon in zijn eigen huis, op zijn eigen kussen of in zijn eigen bench. Ook zou ik de hond niet (lang) alleen laten! Daardoor kunnen ze alleen maar angstiger worden en heeft u geen idee wat hij allemaal doet wanneer u er niet bent. Ondersteun uw hond waar nodig, maar betuttel hem niet. Dus negeer het gedrag, maar niet uw hond! Als hij graag bij u in de buurt ligt, laat dat dan gewoon toe, die ondersteuning hebben ze dan gewoon nodig. Massages toepassen of TTouch wil ook goed helpen. Dit begeleid ze richting die ontspanning die ze zelf niet kunnen vinden. (wilt u begeleiding in de verschillende massage technieken, dan kunt u contact met mij opnemen)

Essentiële oliën kunnen ook voor de nodige ondersteuning zorgen. Lavendel en andere ontspannende luchtjes kunnen uw hond helpen om iets meer te ontspannen en zich prettiger te voelen thuis. Zorg wel dat je hoge kwaliteit essentiële oliën gebruikt! Deze mogen (controleer dit even bij de winkel, want elke olie is anders) namelijk ook op de hond zelf gebruikt worden. Een druppeltje lavendel olie bijvoorbeeld achter de oren kan voor wat extra ontspanning zorgen.

Daarnaast zijn er een aantal hulpmiddelen te verkrijgen bij de dierenarts. Het Thundershirt bijvoorbeeld is een goede optie bij de wat gevoeligere honden. Dit shirt verlicht spanning in het lichaam door druk uit te voeren op de spieren, waardoor ze zich sneller veilig en ontspannen voelen. Daarnaast is het voordeel van een Thundershirt dat je dit kunt combineren met medicatie of afleiding.

Is uw hond echt ontzettend bang? Schroom dan niet om medicatie te halen bij je dierenarts! In overleg met de dierenarts kunt u een middel kiezen wat het beste bij uw hond past en de situatie.