Annet, Phelan en Conall

Ik en mijn eigen honden

Mijn honden zijn naast mijn beste vrienden en huisgenoten, ook nog mijn zakenpartners. Phelan en Conall zijn twee Welsh Corgi Pembroke’s die mij helpen bij mijn hondenschool Doggyvents. Allebei hebben ze hun eigen unieke eigenschappen,  ze kunnen niet meer verschillend zijn. Maar juist met die unieke eigenschappen helpen ze mij, en de honden die bij mij op les komen, op hun eigen manier.
Phelan is de directeur van het veld, van de wandelingen en de trainingen. Als hij eraan komt laat iedereen merken dat ze hem respecteren, daar hoeft hij niets voor te doen. Hij straalt het gewoon uit.
Conall is de politie agent van het veld, hoewel hij ook vaak genoeg de clown uithangt. Hij dirigeert en corrigeert jonge puberende honden waar dat nodig is en krijgt eigenlijk elke hond uiteindelijk wel op een leuke manier aan het spelen.

Phelan is 11 jaar en heeft natuurlijk als bijkomstigheid dat hij erg veel ervaring heeft. Met alles! Hij is met mij mee gegaan toen ik ging verhuizen naar Ierland, om daar met paarden te gaan werken. Hij is terug gekomen met mij en daarna meegegaan op avontuur naar Amerika waar ik mijn studie heb gedaan bij Kayce Cover (SATS methode) in dierentraining. Na mijn studie heb ik nog een hele tijd  in het Dierenpension Ingen gewerkt waar ik bedrijfsleider was en Phelan bijna elke dag gezellig mee mocht.
Phelan is mijn leermeester geweest, in bijna alles wat ik heb geleerd in de honden training. Hij was ontzettend moeilijk als jonge hond en heeft mij erg veel geleerd over trainingtechnieken en hoe ik honden moest, maar ook wilde aanpakken. Ik wilde een team zijn met hem!
Maar dat was best lastig, want ik gebruikte veelal de ‘verkeerde’ technieken doordat ik niet beter wist. Hierdoor stonden hij en ik steeds lijnrecht tegenover elkaar.

Daarnaast deed Phelan niets voor eten. Snacks, biefstuk, kipfilet, het interesseerde hem allemaal niets! Best lastig als je dan wilt gaan trainen met je hond.  Door middel van spel ben ik een band gaan smeden met hem. En ik moet eerlijk zeggen dat dit prima gelukt is. Ik ben super trots op de oude rot in het vak! Hij heeft mij en met mij vele anderen geholpen en begeleid in hun relatie met hun trouwe viervoeter.

Niet alleen de honden op het veld hebben veel profijt gehad van hem en zijn voorbeeld en begeleiding die hij geeft als hij op het veld staat. Maar ook de honden die ik in huis heb gehaald, in verband met gedragsproblemen of herplaatsing. Hij is een karakter op zich, niemand verteld hem wat hij moet doen als hij het niet wil. Hij is volgens hondentermen erg dominant, maar hij heeft dit nog nooit in extreme vormen hoeven uitdragen. Alle honden waren welkom in ons huis; hij cijferde zichzelf eerder weg, dan dat hij de andere hond wilde domineren of wilde beperken. Zelfs de moeilijkste en agressiefste honden die ik alleen maar in een bench kon houden negeerde hij waar nodig was en probeerde hij het goede voorbeeld aan te geven. Hij geeft de juiste signalen op de juiste momenten en probeert een conflict altijd uit de weg te gaan. Mocht dit niet mogelijk zijn staat hij ook zijn mannetje, totdat ik hem kom helpen. Op het moment dat ik erbij ben, laat hij de boel de boel en mag ik het gewoon oplossen van hem. Hij zal nooit terug komen en het conflict opnieuw aanwakkeren. Wat ik erg knap van hem vind, want hij is ontzettend vaak in situaties gebracht die voor een minder stabiele hond te heftig geweest waren.

Hij is nu met pensioen en doet alleen nog mee met de leukere dingen van het leven met mij als hondentrainer. Gezellig mee wandelen met andere sociale honden, spelen op het speeluurtje, demonstraties Treibball geven, knuffels en koekjes ontvangen van iedereen die hem kent om zijn grote karakter in zo’n klein formaat. Phelan ‘De directeur’, bedankt voor je dienst als therapie hond voor velen. En hopelijk kun je het stokje zonder moeite doorgeven aan Conall.

Conall is een kleine pretbek, of in ieder geval dat is mijn bijnaam voor hem. Hij is een charmeur en een clown voor iedereen die hem leert kennen en voor alle honden. Hij is 3 jaar oud en hij is uitgegroeid tot een super leuke en stabiele reu. Hij doet alles voor me en was vanaf het begin af aan een lid van ons team. Ondanks dat Phelan eerst even moest wennen aan die kleine vervelende pup in huis, zijn ze nu de beste maatjes. Naast het geweldige voorbeeld dat Phelan hem heeft gegeven heeft Conall zelf ook erg goede keuzes gemaakt in hoe hij doet en is naar andere honden. Hij had hier meer begeleiding bij nodig dan Phelan, dus dat was vooral wennen voor mij. Phelan is zelfstandig, koppig en doet alles liever op zijn eigen manier. Conall daarentegen doet graag alles voor mij, blijft altijd in de buurt en is super sociaal. Eerder onzeker dan dominant, maar staat zeker zijn mannetje.

Op de momenten dat andere honden, die meestal jonger zijn dan Conall, vervelend gaan doen of opdringerig doen naar andere honden komt Conall er tussen en corrigeert waar nodig is. Op deze manier begeleid hij heel mooi alle honden op het veld die aan het spelen zijn. Op het moment dat alles dan gezellig aan het spelen is dan doet hij gewoon gezellig mee, totdat het weer nodig is om tussen beide te komen. Hij houdt de boel goed in de gaten.

Ik werk veel met honden die te weinig sociale contacten hebben gehad, of te weinig leuke sociale contacten. Dus dan hebben we het over onzekere honden, honden die nog nooit gespeeld hebben met andere honden, honden die een keer wat vervelends hebben meegemaakt (denk hierbij aan gebeten zijn door een andere hond, of omver gelopen zijn toen ze nog jong waren). Conall doet altijd extra zijn best bij deze honden. Leert ze op een super leuke manier hoe ze moeten spelen, wat de ‘regels’  zijn van spel, maar ook hoe leuk spel kan zijn. Conall haalt de hele trukendoos uit de kast om deze honden zodanig los te krijgen dat ze weer durven te, maar ook willen, spelen. Een goed voorbeeld was Alice, een hond uit het buitenland die sinds ze bij haar nieuwe thuis was, nog nooit had gespeeld met een andere hond. Alice is onzeker en vind andere honden nog steeds erg spannend. Dus toen Alice mijn honden ontmoette, wist ze eerst niet wat ze ermee moest. Ze vond het wat eng en spannend en zat vooral te observeren hoe ze zich gedroegen. Conall had dit door en ging naar haar toe en ging ineens op zijn rug liggen voor Alice. Aangevende dat hij geen bedreiging is en alleen maar de beste intenties heeft. Alice snapte dit ineens en daarna hebben ze even heerlijk gespeeld. Ik ben super trots op de voor mij nog steeds kleine Conall. Wat een heerlijke hond is hij geworden.

Phelan heeft mij de wat hardere en moeilijkere lessen gegeven in de hondentraining, waar Conall mij dan weer wat zachter en vriendelijker heeft gemaakt. Ik geloof dat elke hond op je pad komt met een reden of een doel. Een les als het ware. Ik ben alle honden in mijn leven hier dankbaar voor en hoop nog vele lessen te krijgen en vele honden te mogen kennen.

Team Phelan, Conall en Annet (en nu natuurlijk Keagan erbij)