SATS kan ingebouwd worden in de meeste positieve trainingsmethodes. Het enige wat je hoeft te doen is de bridges (het teken voor je dier dat hij iets doet wat goed is) toevoegen, je dier informeren over wat hij aan het doen is. Gebruik dan ook nog de targets om het dier duidelijk te maken wat je van hem wilt en SATS is een onderdeel van je training. SATS (afkorting van Syn Alia Training System) wordt vaak vergeleken met clickertraining. Zo op het oog heeft het misschien veel van elkaar weg, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.
1) Voergebruik;
De grondlegger van de clickertraining is Karen Pryor. Ze schreef regels die horen bij de clickertraining. Één principe is in deze methode erg belangrijk; beloning na elke click. De grondlegger van SATS is Kayce Cover. Het principe binnen SATS is: varieer met je al bekrachtigers en voer niet na elke bridge (een click is eigenlijk een van de verschillende soorten bridges)
2) Terminal en Intermediate Bridge;
In de clickermethode krijgt het dier het signaal dat hij iets goed gedaan heeft met de clicker. Dit is hetzelfde als de terminal bridge in de SATS-training. Maar aanvullend op de terminal bridge, wordt in de SATS-training gebruik gemaakt van de Intermediate Bridge. Dit signaal maakt het dier duidelijk dat hij op de goede weg is en moedigt hem dus aan in het uitvoeren van zijn opdracht. Maar dat niet alleen; het stuurt en helpt hem ook richting succes. Vergelijk het met het spel “warm-koud” maar dan in de turbo-variant! SATS geeft het dier dus meer en op verschillende manieren informatie en uiteindelijk dus meer steun. De SATS bridges zijn verbaal. Dat betekent dat je er niet iets voor hoeft te kopen, je kunt je bridger niet vergeten, hij gaat niet kapot en wordt ook niet smerig. En, heel belangrijk, je kunt variëren met je bridge waardoor je dingen die extra moeilijk zijn voor het dier met behulp van je bridge nog beter kunt begeleiden.
3) Lokken;
Bij clickertraining krijgt het dier de gelegenheid om met behulp van “trial and error” uit te vinden wat de trainer/eigenaar van hem wil. Soms wordt dit gecombineerd met het lokken met een brokje, zodat het dier daarmee begeleid wordt in het uitvoeren van het gewenste gedrag. Dit kan leiden tot problemen, omdat het dier gefixeerd raakt op het voer en daardoor weigert om zonder voer te werken. Of lekkerder of meer beloningen opeist. SATS gebruikt voer en veel andere soorten bekrachtigers (zoals aaien, speelgoed, vrijheid etc.) maar SATS gebruikt geen “trial and error” of lokken. In plaats daarvan wordt het dier geleerd een target aan te raken. Dit target maakt voor het dier duidelijk welk gedrag hij wordt geacht uit te voeren. Soms krijgt het dier hiervoor een voertje, maar het belangrijkste is dat het dier makkelijk de informatie oppikt die de trainer hem geeft en dat hij daar in geïnteresseerd blijft. Ervaren SATS-dieren werken vaak lang zonder enkele voerbeloning. Ze zijn vak ook erg gefocust op het krijgen van informatie van hun trainer. Op die manier voorkomen we frustratie, opgewondenheid en stress.
4) Benoemen;
Bij clicker training wordt uitgevoerd gedrag niet eerder benoemd of onder commando gezet tot het moment dat het zonder fouten is uitgevoerd door het dier. In de SATS-training worden dingen benoemd op het moment dat je het dier het aanleert. Je benoemt elke vaardigheid tijdens het leerproces. Je benoemt gebeurtenissen, mensen, activiteiten, dieren, locaties etc etc. Je leert ook concepten zoals links versus rechts. De woorden die je het dier hebt geleerd, kun je daarna combineren en gebruiken om nieuwe gedragingen in nieuwe situaties te creëren zonder daar daadwerkelijk voor getraind te hebben. Je kunt deze woorden ook gebruiken om het dier informatie te geven die hem helpt om om te gaan met dingen waar hij normaal gestrest of bang van wordt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen; “kijk naar links, daar komt een jongen op een fiets aan” zodat het dier niet opschrikt van het plotseling voorbij komen van een jongen op een fiets. In SATS leer je het dier wat er gebeurt en wat je gaat doen. Je laat het dier zien wat je wilt dat hij gaat doen, je wacht niet af om te zien of hij kan bedenken wat hij moet doen maar je helpt hem daarbij. In de regel zijn er weinig dieren die met deze methode gefrustreerd raken en vaak zijn ze snel succesvol. Vaak zijn ze kalm en gefocust tijdens de training en ontwikkelen ze zich erg snel als ze eenmaal een idee of gedrag snappen en kunnen uitvoeren. In de regel gaan ze geen oefeningen ‘aanbieden’, oftewel gedragingen zonder commando uitvoeren om de trainer er toe te bewegen ze een voertje te geven.
Welke methode past het best bij jou?
Probeer het uit en besluit… En onthoud dat je niet voor een bepaalde methode hoeft te kiezen aangezien SATS in veel methodes ingebouwd kan worden. Wil je meer weten over SATS, neem contact op met een van de gecertificeerde SATS-trainers. Mocht u willen weten of er één bij u in de buurt zit? Stuur dan een berichtje naar mij en ik kan dit voor u uitzoeken en navragen! Doggyvents is een gecertificeerd SATS bedrijf! Of kijk op: http://www.synalia.com