Even een kort voorstelrondje.

Ik ben Tamar Wibier en woon in Drogteropslagen.  Een gehucht vlakbij Dedemsvaart/Slagharen.
Ik heb 3 Hollandse herders, Peut, Knoeft en Rank. Heel af en toe wordt er een nestje gefokt onder de naam van t Noorder Erf.
In het dagelijkse leven werkzaam bij Distrivers in Hoogeveen en daarnaast dus The Nose Knows zoek en speurhonden waarin les wordt gegeven in detectie en mantrailen. Met mijn eigen honden ben ik hierin actief en in het recente verleden ook in zweetwerk. Af en toe ga ik met ze puin of vlakte zoeken.

Voordat ik me ging  specialiseren in het zoekwerk was ik met mijn vorige honden een fanatieke wedstrijdloper op de agility velden. Deze sport heb ik 32 jaar beoefend. Daarnaast een tijd scheidsrechter agility geweest.

Neuswerk is tegenwoordig erg in. Terecht wat mij betreft. Er zijn veel verschillende disciplines in het neuswerk. Voor elk wat wils .En voor de hond ook.

Detectie en mantrailen. Dat zijn de 2 disciplines waar TNK zich mee bezig houdt.

Maar wat is nu detectie en wat is mantrailen. Hieronder een beknopte beschrijving.

Detectie is het zoeken naar een bepaalde geur. Denk aan douanehonden en politiehonden die bv drugs zoeken. Maar detectie is een breed begrip.  Zo worden er honden ingezet op zoek naar ziektes, virussen, brandwerende middelen, tabak, voedsel.

Is dit ook  te doen voor de huishond? Jazeker! Als de hond goede motivatie heeft (en de geleider ook) en/of voer en speeldrift heeft kom je een heel eind. De hond moet zelfstandig kunnen werken maar wel in samenwerking met de geleider.  De hond wordt ingeprent op een bepaalde geur d.m.v. boxen. De hond leert ook te verwijzen als de geur gevonden is. Verwijzen kan door te bevriezen,  te gaan liggen of zitten, of blaffen. Verwijzen gaat uit van wat de hond zelf aanbiedt.  Is de hond goed ingeprent dan gaan we een stapje verder door te gaan zoeken in ruimtes, loodsen, winkels, noem maar op.

Zou jij het leuk vinden om met je hond detectie- werk te gaan doen? Schrijf je dan in bij Tamar. Vanaf elke leeftijd kun je hiermee starten.
5 lessen voor €120,- maximaal 3 honden per groep. Op het trainingsveld van Doggyvents of in deze omgeving.
De lessen duren een uur en wanneer je niet aan de beurt bent zal je hond in de auto gezet moeten kunnen worden, houdt hier dus rekening mee.

Wil je hier meer over weten? Je kunt Tamar vinden op Facebook op ‘The Nose Knows zoek en speurhonden’ of stuur haar een bericht via WhatsApp of bel haar: 0623139366. 

Mantrailen = Helaas nog niet beschikbaar bij Doggyvents, dit komt voorjaar 2022.

Mantrailen is het zoeken naar vermiste personen.  Een mantrail hond kan worden ingezet in bosgebieden, industrieterreinen, nieuwbouwwijken.  Ze leren dus op onverharde en verharde  ondergronden te speuren. Een mantrail hond loopt altijd aan een lijn. Ook bij het mantrailen gaat de hond zelfstandig in samenwerking met de geleider aan het werk.

Wij trailen in bijna elke weersomstandigheid. Uitzonderingen zijn bij  ijzel,  hele dichte mist o.i.d. Er wordt van de geleider dus ook wat gevraagd. Wij trailen in een groep van minimaal 4 geleiders. Iedere geleider is runner voor andermans hond. Je bent wel een paar uur bezig. Wanneer je niet aan de beurt bent zal je hond in de auto gezet moeten kunnen worden, houdt hier dus rekening mee.