Speel-o-theek tas 4

Doggyvents Speel-o-theek

Sinds kort heeft Doggyvents ook een speel-o-theek!

Gezien de Corona best wat belemmeringen met zich meebrengt, ook qua trainingsmogelijkheden probeer ik toch op een creatieve manier jullie honden wat uitdaging te geven. Dus momenteel zijn er 10 tassen te huur om je hond tijdens de komende maanden op een leuke manier bezig te houden. Daarnaast kan ik adviseren om eens te kijken op de Facebook pagina van ‘ Hersenwerk voor honden’. Aangezien hun erg veel leuke ideeën hebben om met je hond gezamenlijk op een leuk manier snuffelspelletjes te ondernemen.

Het volgende stuk komt van de website: hersenwerkvoorhonden.nl:

Hersenwerk is zoeken naar iets lekkers of iets leuks in verschillende soorten materialen.
Het idee is dat de hond, geconcentreerd en op zijn eigen manier het lekkers of leuks gaat zoeken. Dit doet hij door zijn neus te gebruiken. Met zijn neus traceert hij zijn beloning. En dan gaat hij ontdekken en nadenken over hóe hij het lekkers of leuks kan bemachtigen.

Waarom zou je Hersenwerk aanbieden aan je hond?
Vrijwel alle honden zijn gefokt met een doel. Ze werden gefokt om mee te gaan op jacht met verschillende taken, te waken, ongedierte te bestrijden et cetera. De hond van nu is vooral een gezelschapsdier. Met zijn vaardigheden wordt nauwelijks iets gedaan, terwijl een hond juist graag samenwerkt. Hersenwerk is een geweldig alternatief om de vaardigheden van je hond te benutten èn om lekker samen te werken!

Hoe zoekt je hond?
De manier waarop een hond zoekt is persoonlijk. Sommige honden gebruiken uitsluitend hun neus om te snuffelen en te duwen of te schuiven. Er zijn honden die hun neus en hun poten gebruiken om materiaal weg te schuiven. Ook zijn er honden die hun bek gebruiken, zij tillen materiaal op met hun tanden. En er zijn multi- taskers, die gebruiken naast hun neus zowel hun poten en tanden.

Waarmee kun je Hersenwerken?
Het materiaal wat je kunt gebruiken? Alles! Denk aan: huishoudelijke spullen, afvalmateriaal, kinderspeelgoed, objecten binnen en buitenshuis, speciaal gefabriceerde hondendenksportpuzzels, maar ook lapjes, handdoeken en kranten. Eigenlijk kun je stellen dat alles wel een puzzel kan zijn!

 

Nu kun je hier natuurlijk huis- tuin- en keuken spullen voor gebruiken, maar Doggyvents heeft ook 10 tassen samengesteld om mee aan de slag te gaan. Hier zitten een of meerdere spellen in die je met je hond gedurende een week (of langer) kunt gebruiken. In elke tas zit een beschrijving van de oefening. Wat heel belangrijk is, is dat je dit gezamenlijk met je hond gaat doen! Dus laat je hond nooit alleen met het spel! Zo voorkom je frustratie, wat erg belangrijk is voor de gemoedstoestand van je hond. Maar ook voorkom je zo dat je hond het spel kapot maakt. Ideaal wanneer je wat minder kunt ondernemen met je hond, maar ook om je hond wat meer mentaal aan het werk te zetten.

Zorg tijdens het spelen dat de ondergrond niet glad is. Desnoods gebruik je een anti- slipmat onder het spel en onder je hond, zodat hij niet uitglijdt en op een rustige manier zich kan concentreren op het spel. Daarnaast zorg je voor wat rust tijdens het spelen, laat je hond zelf ontdekken en help hem waar dit nodig is. Zorg er desnoods voor dat het spel versimpelt is wanneer je start en bouw het op qua moeilijkheid. Alles onder begeleiding en samenwerking. Voorkom dat je hond het spel uit frustratie kapot maakt, omgooit of gaat afreageren op iets anders (jou of het spel).

Hersenwerk is ook de ideale afleiding om in te zetten tijdens de feestdagen en wanneer je hond bang is voor bijvoorbeeld vuurwerk. Geef je hond iets te doen waar hij zich prettig bij voelt en waar hij bekend mee is. Zorg er dus voor dat spelletjes van te voren al aangeleerd zijn en dat ze hiervoor open kunnen staan, dus wanneer ze te bang zijn zullen ze hier niet (goed) op reageren. Dit kan ook gedaan worden met een Kong of andere speeltjes die je kunt vullen met voer.

Hoe werkt het?

Je geeft aan mij door welke tas je wilt huren (1 t/m 10) d.m.v. een mailtje (annnetschultze@live.nl), Whattsapp (06-10116601) of via Facebook: Doggyvents. Geef aan wanneer je de tas wil komen ophalen. Deze kan op het trainingsveld opgehaald worden (Haarweg 1, Ambt- Delden) of op mijn thuisadres (Boterbloem 15, Delden). Als ik niet aanwezig ben zal ik deze klaar leggen voor je. Je huurt de tas voor minimaal één week en zorgt er dus voor dat deze een week later weer terug gebracht is op het veld of bij mij aan huis. Wil je de tas langer dan één week huren, geef dit dan tijdig door. Aangezien de tas daarna weer verhuurd kan zijn aan een andere klant.

Wat kost het?

Per week & per tas: €7,50.
Mocht het spel onverhoopt kapot gaan dan stuur ik een naheffing van €15,-.
Graag het spel schoon weer terug brengen (afgewassen of gewassen).

Ik wens iedereen in ieder geval veel speel- plezier!